Cirkus

På Djurgården i Stockholm ligger en av nordens största privatteatrar. En byggnad med lång historia från att ha inhyst cirkussällskap till dagens stora evenemang men många kända namn.

Historia

Redan i maj 1892 invigdes den i syfte att härbärgera den tidens stora cirkussällskap. Men redan innan byggnaden påbörjades stod en byggnad på platsen som också hade inrymt cirkus. Grundmurarna till den gamla byggnaden, Mothanders manege, sparades när arkitekten och byggmästaren Ernst Haegglund planerade det nya bygget.

Den nya byggnaden fick en cirkelformad form med en entré smyckad av röd klinker, gul puts och med rundbågade muröppningaroch tornliknande takhuvar. Mest framträdande är salongen med dess kupol, byggd som en amfiteater med cirka 2000 platser.

Med åren har Cirkus byggts om flera gånger för att anpassa tidens behov. I slutet av 90-talet byggdes bland annat ett nytt scenhus och artistloger då musikalen Kristina från Duvemåla skulle spelas. För numera används Cirkus till andra evenemang än cirkussällskap. Det har blivit ett allaktivitetshus där man håller konserter, kongresser, teater, musikaler och till och med TV-inspelningar.

Hitta till Cirkus

För den som vill ta sig till Cirkus finns det flera olika sätt att välja mellan. Den som vill åka kollektivt kan ta buss 67, spårvagn linje 7 eller Djurgårdsfärjan från Slussen mot Gröna Lund. För den som vill ta bilen finns det ett begränsat antal parkeringsplatser utanför restaurangen och under hotell Hasselbacken finns ett parkeringsgarage med 100 parkeringsplatser. Vintertid finns även möjlighet att parkera på Gröna Lunds parkering.

Viktigt att komma ihåg är att det under vissa tider är avstängt för biltrafik på Djurgården. Bilar med särskilt tillstånd kan dock köra. Mer information om biltrafik finns på Stockholm parkering Djurgården.

Köpa biljetter

Biljetter till evenemangen görs via Ticketmaster. Enklast är att gå in på Cirkus och via evenemangskalendern klicka på länken till önskat evenemang. Där finns information om de olika evenemangen, vilka tider och skådespelaren som spelar och det framgår tydligt om det fortfarande är möjligt att boka.

Boende

Det finns ett flertal boenden att välja mellan för den som vill sova kvar i Stockholm. En kort promenad leder till Scandic Hasselbacken, Villa Källhagen eller Elite Hotel Marina Tower. Med Djurgårsfärjan tar man sig enkelt till Gamla stan där bland annat Hotell Den Gyllene Geten, Victory Hotel eller Hotel Sven Vintappare ligger.

Den som hellre söker ett billigt men ändå centralt boende kan välja vandrarhemmet Dockside Hostel Old Town eller ta en promenad till Slussen och Mosebacke Hostel.Bokas ex via Hotels.com