Drömmen om Svansjön

I operans satsning på nyskapande verk kommer den här baletten Svansjön av Pär Isberg. Redan år 1877 hade Svansjön sin urpremiär på Bolsjojteatern i Moskva. Efter 33 föreställningar som inte gått så bra trodde man att den inte hade någon framgång. Men vid en minnesföreställning året därpå då man gjort en hel del omarbetningar vände det hela. Ytterligare omarbetningar och en ny akt lades till blev det en succé vid premiären i Sankt Petersburg år 1895.

Först år 1953 hade den premiär på operan i Stockholm och har därefter spelats i många olika uppsättningar med olika mer eller mindre lyckliga slut.

Kommande föreställningar

Drömmen om Svansjön ges på Kungliga Operan i Stockholm 7/4, 8/4, 13/4, 14/4, 17/4, 21/4, 29/4, 1/5, 6/5, 11/5, 13/5, 1/6 och 2/6.

Föreställningen pågår i 3 timmar inklusive 30 minuters paus.

Handling

Originalet av Svansjön är både en romantisk och mystisk balett. Den handlar om en prins som blir förälskad i en vacker svan. Det han inte vet är förstås att svanen egentligen är en prinsessa som blivit förvandlad av den elaka häxan Odette. Odette i sin tur har en gång i tiden kidnappats och förvandlats av Rothbart.

Balettens budskap handlar om kampen mellan kärlek och ondska som gestaltas genom den vita och svarta svanen Odett och Odill. Denna roll har spelats av många berömda ballerinor och anses vara en av de svåraste och mest krävande rollerna för en ballerina.

Den vanligaste missuppfattningen när det gäller Svansjön är att den från början hade ett tragiskt slut. Så var det inte utan snarare tvärtom. I den första versionen som spelades 1877 var det lyckligt men detta ändrades i och med omarbetningarna inför premiären 1895.

I Pär Isbergs nyskapade version låter han dansarnas drömmar och relationer stå som grund då verklighet och fiktion sammanförs i ett triangeldrama på scenen och i balettsalen.

Tips

Det finns möjlighet att delta i en guidad visning av operan. Bokning av biljetter görs via Operans hemsida. På lördagar är alltid en av turerna på engelska.

Kungliga baletten har bortåt 70 dansare på heltid som varje år medverkar i över 100 föreställningar. Det gör dem till Sveriges största balettkompani.