En ballerinas klädsel

Balett kommer ursprungligen från det italienska ordet balletto som förkortas till ballo och betyder liten dans. Det är en form av dans som består av avancerade rörelser och positioner som kräver en hel del styrka men också en dansare som är väldigt vig.

En av de mest kända baletterna är Svansjön där ballerinan har den typiska klädseln bestående av en vit topp och en mycket kort ballerinakjol som står rakt ut från kroppen. I den här baletten är det förstås avsett att likna svanen men samma typ av dräkt förekommer även i andra baletter så som till exempel Nötknäpparen.

Den här lättare typen av dräkt kom under 1800-talets början och blev det som då förändrade dansen och öppnade upp så att det blev en, med tiden, kvinnlig dansform. Den något längre balettkjolen som går ner till låren kallas för tutu och används av ballerinor men blev också ett mode för kvinnor under 1950-talet. Det är den man associerar till när man säger att en kjol eller brudklänning har balettlängd vilket alltså innebär att den slutar vid ankeln.