La Bohème, en opera av Giacomo Puccini

Romanen Scènes de la Vie Bohème, Vagabondliv i Paris, ligger till grund för den här operan och den fattiga musikstudenten Giacomo Puccini fick uppdraget att skriva musiken. Den hade sitt uruppförande den 12 februari 1896 i den italienska staden Turin.

Idén till operan fick Ruggiero Leoncavallo redan under 1892 och han erbjöd då Puccini ett samarbete. Eftersom Puccini då arbetade på ett annat verk tackade han nej. Något år senare upptäckte Leoncavallo att Puccini trots det ändå hade påbörjat arbetet med romanen vilket gjorde att de både blev ovänner. Bara ett år efter att Puccinis La Bohème haft premiär satte Leoncavallo upp en föreställning med samma namn. Till att börja med blev den mycket uppskattad men snart tappade folket intresset och trots att den bytte namn så blev den snart bortglömd. Det gjorde däremot inte Puccinis version.

Kommande föreställningar

La Bohème ges på Kungliga Operan i Stockholm 28/1, 31!1, 4/2, 7/2, 10/2, 16/2, 19/2 samt 3/6, 7/6, 9/6, 12/6 och 14/6.

Föreställningen pågår i 2 timmar 25 minuter inklusive 30 minuters paus.

Handlingen

Det här är en opera i fyra akter som i originalet utspelar sig bland konstnärerna i 1830-talets Paris men i den här uppsättningen har förflyttats till Sverige och Gamla stan.

Både akt 1 och 2 utspelar sig på julafton i en iskall vindslägenhet där tre unga män, författaren August Strindberg, målaren Edvard Munch och kompositören Edvard Grieg bor. De saknar pengar både till mat och hyran. När vännen Colline dyker upp med mat hinner de inte mer än sätta sig ner för att skåla förrän hyresvärden knackar på dörren. Vännerna tar sig ut på stan men lämnar författaren kvar hemma. Snart knackar det på dörren igen och där står grannflickan Mimi. Kärlek uppstår men snart ska det visa sig att Mimi är svårt sjuk.

I tredje och fjärde akten har det gått ett år och vännerna har fullt upp med sitt målande, komponerande och skrivande. August kärlek till Mimi består men han drar sig undan då han inte har pengar för att hjälpa henne att bli frisk. Några månader senare festar vännerna i vindsvåningen och låtsas bråka då de avbryts och snabbt förs tillbaka till verkligheten. Den dödssjuka Mimi orkar inte längre ta sig upp för trapporna och vännerna inser att de inte har förmågan att hjälpa henne.

Tips

Kungliga operan i Stockholm satsar också på aktiviteter för barn och ungdomar med föreställningar, familjedagar och barnlördagar. Detta för att fler unga ska känna sig välkomna dit och för att introducera dem tidigt till operans värld.

I restaurang Brasseriet kan den som vill avnjuta en måltid i historisk miljö. Där finns bord som både Birgit Nilsson och Jussi Björling suttit vid. Restaurangen och baren är öppen för alla som besöker operahuset och inte bara de som går på föreställningar.