Maskeradbalen av Giuseppe Verdi

Det ursprungliga librettot om mordet på Gustav III skrevs av Scribe och musiksattes av Auber 1833. Många år senare, 1857, fick Giuseppe Verdi upp ögonen för verket och en bearbetning påbörjades. Bland annat så gjordes Gustav III om till Hertig av Pommern och verket fick den nya titeln La vendetta in domino.

När verket så skulle uppföras i Neapel blev det problem eftersom ett attentatsförsök just gjorts mot kejsaren Napoleon III utanför operan i Paris. Att visa ett kungamord på scen kunde man inte tillåta.

Verdi vägrade göra de ändringar man krävde och vände sig istället till operan i Rom eftersom man där menade att den var godkänd om den spelades utanför Europa. Efter att ha bearbetat den ytterligare blev det bestämt att den skulle uppföras i Boston och namnet ändrades till Un ballo in maschera. Uruppförandet för den nya versionen blev dock först på Teatro Apollo i Rom innan den sattes upp i först New York och sedan London.

I den nya versionen blev Gustav III istället greve Riccardo Warwik och mördaren Anckarström blev guvernörens sekreterare Renato. Något som sedan ändrats om igen under åren och med den svenska tolkningen.

Kommande föreställningar

Maskeradbalen ges på Kungliga Operan i Stockholm den 24/2, 27/2, 3/3, 10/3, 13/3, 24/3, 29/3, och den 1/4.

Föreställningen pågår i 2 timmar 45 minuter inklusive 25 minuters paus.

Handlingen

Operan Maskeradbalen som skrevs på 1800-talet har hämtat sin historia från den verkliga händelsen då mordet på den svenske kungen Gustav III skedde. I den här tolkningen har man valt att återta den italienska versionen där kungen åter är huvudperson och inte ersatt av någon hertig eller greve.

Förberedelserna för en stor fest i form av en maskeradbal pågår. Ett attentatet mot kungen är planerat att genomföras och med skydd av maskerna ser man sin chans att kunna genomföra detta. Kungen själv är förälskad och passionerat besatt av hustrun till hans rådgivare och vän Ancharström. Trots att dödshotet hänger över honom ger han sig iväg och letar upp Amelia i det kalla vintersverige. Under maskerade former utspelar sig svek och politiska intriger så väl som längtan efter annat.

Föreställningen har tre akter där de första två spelas innan paus.

Tips

Den här föreställningen framförs på italienska och är textat på svenska på textmaskin.

På Kungliga operans hemsida kan man beställa servering till pausen 24 timmar i förväg. Då slipper man stå i kö och har en sittplats reserverad.