Operacitat

Operacitat.
Anledningen till att de säger så mycket är kanske just för att opera är någonting högtidligt, där man inte förväntar sig att något ska gå utanför ramen. När detta görs blir man kanske särskilt uppmärksam på det som just sades.

Samtidigt är opera en konstform som har funnits länge och haft en framstående plats i kulturlivet genom åren. Med så många år på nacken, är det bara naturligt att många av citaten nedan kommer från framstående människor som inte lever längre. Opera är en av få saker som människor på 2000-talet och 1700-talet kan ha gemensamt, vilket kan vara ytterligare en anledning till att operacitat roar oss så mycket.


”Kritikerna klagade på att det inte var en opera, att det inte var en musikal. Du ger någon något utsökt att äta och de klagar för att de inte har ett namn för det. ”

– Rouben Mamoulian

 

”Opera är när någon blir huggen i ryggen och, istället för att blöda, börjar sjunga.”

(Godkänt bildmontage från Textart.se)

­– Ed Gardner (1901 – 1963)

 

 ”Parsifal – den sortens opera som börjar klockan sex och när det har gått tre timmar, tittar du på din klocka och det står 18:20.”

– David Randolph

 


”En opera börjar långt före ridån går upp och slutar långt efter den har gått ner. Den börjar i min fantasi, blir mitt liv, och förblir en del av mitt liv långt efter det att jag lämnat konserthuset.”

– Maria Callas

 

”Det sitter i generna. Min mamma var en operasångerska. Jag är helt klart dramatisk.”

­– Mariah Carey

 

”Opera är en 1700- och 1800-talskonstform, som behöver hitta en 1900-talspublik.”

– Goeran Gentele

 

”Opera kommer till saken – precis som döden gör. Det är en konstform som, mer uppenbart än andra konstformer, försöker krossa ditt hjärta.”

– Julian Barnes

 

 ”Utan Puccini finns ingen opera. Utan opera, skulle världen vara en ännu hemskare plats än vad kvällspressen försöker få oss att tro.”

– William Berger

 

”Opera på engelska, är ungefär lika förnuftigt som baseball på italienska.”

– H.L. Mencken