Sidneys operahus

När sevärdheter i Australien presenteras av olika reseföretag är det ofta med fokus på krokodiler, fantastisk surfning, skeppsvrak, dykning och andra naturupplevelser. Landet har ett fantastiskt djur- och naturliv – men även kulturliv. Inom kulturen är det operahuset i Sidney som ofta nämns.

Huset invigdes 1973 och är ritat av den danska designen Jørn Utzon. Snabbt blev det ett av de mest omtalade byggnaderna i Australien och något som många förknippar med Sidney.

Uppträdanden

Operahuset får ofta ta emot kringresande produktioner men här har även Australiens största operasällskap sin hemvist. Över 40 shower presenteras varje vecka vilket skapar ett mycket stort utbud. Främst är det just opera och teater men även andra produktioner framförs i denna mäktiga byggnad.

En historia med många trådar

Första steget till operahuset togs 1955 då en tävling startades med målet att få in förslag till det nya bygget. Från början gillades inte förslaget från Utzon men efter att en finks arkitekt lyckats övertala juryn om storheten i förslaget tog de och ändrade sitt beslut. Det fösta spadtaget kunde sedan tas 1959. Men det skulle dröja till 1973 innan de kunde inviga allt.

Under byggets gång så uppstod en hel del problem och komplikationer. Det var snyggt på pappret – men svårt att lösa rent praktiskt i verkligheten. Lösningen blev att skapa ”betongskal” i runda former för att därigenom skapa en lösning.

Utanpå detta betongskal sitter vita klinkerplattor och det är här som kopplingen till Sverige finns. De är nämligen tillverkade i Skåne av dåvarande Höganäs-Billlesholms AB.

Men det stoppade inte med problem där. År 1965 byttes regeringen ut i Australien och man började tröttna på den utdragna processen att få byggnaden klar. Det slutade med att Utzon vale att kliva av projektet 1966 eftersom det inte längre gick att driva som tidigare. Man valde då att göra en hel del förändringar och framförallt förenklingar som därmed höll nere kostnaden och påskyndande bygget. Dagens byggnad är alltså inte samma som fanns på pappret från början.

När operahuset stod klart 1973 hade projektet kostat 102 miljoner AUD vilket i svenska kronor motsvarar ca 588 miljoner! Tanken var från början att huset skulle kosta 7 AUD…