Tele2 Arena

Idrotts- och evenemangsarenan Tele2 Arena ligger i Johanneshov, på södra sidan av Stockholm. Sedan invigningen för några år sedan har arenan, förutom fotbollsmatcher, redan hunnit sätta upp konserter med artister som Madonna, Avicii, The Rolling Stones, Aerosmith och Gyllene Tider.

Historia

Johanneshov har länge varit känt för en plats för fotboll ända sedan mitten av 1920-talet. Från början som Johanneshovs IP som senare blev Söderstadion. På 50-talet kom Johanneshovs isstadion och slutligen byggdes Globen som invigdes under senvintern 1989.

När planerna för ombyggnation av Söderstadion än en gång diskuterades kom istället ett förslag om att bygga en helt ny arena fram. Ombyggnationen lades ner och istället påbörjades bygget av Tele2 Arena som stod klar under 2013. 21 juli 2013 spelades den första allsvenska matchen. Den gången mellan Djurgården IF och IFK Norrköping.

Arenan som klassas som en av väldens mest moderna multiarenor ligger parallellt med Nynäsvägen, söder om Globen. Arenan som är omkring 240 meter lång och 16 meter hög är byggd för att också kunna användas till konserter och andra typer av sportevenemang. Den 5000 ton stålkonstruktion som utgör taket är skjutbart och fasaden är transparent.

Under juni 2014 fick byggnaden priset för Årets arena när byggnaden tävlade i The Stadium Business Awards tillsammans med andra världsarenor så som Madison Square Garden i New York och Wembley i London.

Vid sportevenemang kan arenan ta emot upp mot 30 000 besökare och vid konserter omkring 40 000. Madonnas konsert den 14 november 2015 innehar publikrekordet då det kom 40 557 personer för att lyssna.

Hitta till Tele2 Arena

Enklast tar man sig till arenan med tunnelbana, buss eller tvärbanan som stannar vid hållplats Gullmarsplan. Från T-centralen tar det ca 10 minuter med tunnelbanan och därefter är det enkelt att följa skyltarna för en fem minuters promenad. Det är även promenadavstånd för den som kliver av vid Skärmarbrink, Blåsut, Sandborg eller Enskede gård.

Kommer man med bil bör man vara ute i god tid då det är många vägarbeten i området. Bilen kan man parkera i Arenagaraget som ligger under Tele2 Arena eller i Globen Shopping garage. Arenagaraget har 650 parkeringsplatser och Globen shopping har ca 1500 platser.

Det finns bra cykel och gångvägar för den som vill välja detta alternativ. Att promenera från Södermalm och över Skanstullsbron tar cirka 20 och utanför arenan finns 1000 nyanlagda cykelparkeringar.

Köpa biljetter

Biljetter till de olika evenemangen köper man via länken på Tele2 Arena. Där finns utförlig information om datum, tider. Där hittar man även annat praktiskt så som hur man hittar rätt på arenan, vilket utbud av mat och dryck som finns och hur man bör planera sin resa dit.

Boende

På någon minuts promenadavstånd från arenan finns ett flertal hotell i olika prisnivåer att välja på. Ett hotell med prisbild på medelnivå är Quality Hotel Globe som ligger precis bredvid shoppingcentret Globen Shopping. Det är även ett av de mest uppskattade hotellen enligt bokningssidan Bookings.com.

Ett annat är Bo Hotell som hittas på Arenavägen 69 med enbart 100 meter till arenan. Det är ett lite billigare och enklare hotell som passar bra för de som ”endast ska sova någon natt”

Kan man tänka sig bo någon kilometer från arenan finns billigare alternativ så som Villa Årsta, Brunnby Hotell och Motel L.

De flesta hotell kring arenan kan bokas på hotelltele2arena.se.

 

Tillgänglighet

Tele2 Arena prioriterar tillgänglighet och jobbar alltid i nära samarbete med de olika arrangörerna för att varje evenemang ska kunna besökas av alla. Det finns ett flertal tillgänglighetsplatser för den med extra behov och även medföljande ledsagare. Hur många platser som finns kan skifta beroende på evenemang.

I samband med konserter säljs öron- och musikproppar av Killnoise personal. Den som vill använda hörselskydd till barn bör ta med egna.